Некоалицията България никога не е била в такава ситуация. Това заяви

...
Некоалицията България никога не е била в такава ситуация. Това заяви
Коментари Харесай

България през 2023-та: Панаир, некоалиция и разединение

Некоалицията

 

България в никакъв случай не е била в такава обстановка. Това съобщи пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски ", някогашен министър на образованието. Той взе участие в обзора на политическите събития у нас през годината дружно със социологът Първан Симеонов от " Галъп " и Петьо Цеков, публицист от вестник " Сега ". 

 

" Ние сме в една огромна неистина. Онези, които желаеха да вкарват господин Борисов в пандиза, сега разчитат на неговите гласове, с цел да вършат правосъдна промяна. Онези, които твърдяха, че на господин Пеевски не трябва да се позволява да влиза в Народното събрание, тъй като е глобен от велика страна, сега добродушно кълват трохички от ръката му. 

На господин Борисов и на господин Пеевски им би трябвало време да се прелегитимират. 

 

Господин Пеевски иззе цялото външнополитическо говорене и ненапълно вътрешнополитическото. Той повдигна и въпроса дали посланика на Русия може да приказва по БНР. 

Ако това нещо продължи да се случа по този метод,  ПП-ДБ и ГЕРБ ще бъдат осъдени електорално ".

 

Първан Симеонов уточни, че ГЕРБ и Движение за права и свободи всмукват ПП-ДБ. 

" Борисов обаче усеща, че те са достоверни представители и продължава този флирт с тях. Интуитивно схваща, че това не може да го пребори, може единствено да го прегърне. Христо Иванов пък има упоритостта той да движи нещата дружно с ГЕРБ и за сметка на Политическа партия.

 

Двете елементи, които се бореха, видяха, че не могат да се победят. Но когато се събраха, толкоз се прегърнаха, че наподобяват непредставителни за българското общество.

Голяма част от българите остават непредставени. Получава се вакуум, където ще се появи нещо ". 

 

Петьо Цеков пък подсети, че предстоят европейски избори, а достоверните европейски партии са ГЕРБ и Движение за права и свободи. 

" Градската десница към момента не е член на европейско семейство ".

Не мисля, че обединението ще бъде краткотрайна. Ще се опита с някакъв контракт, с някакви писани правила да се стабилизира, предвижда още той. 

 

Парламентът

 

Симеонов означи, че представителите на ръководещото мнозинство се мъчат хем да са дружно, хем да запазят някаква еднаквост. 

 

Той се надява " нашите западни сътрудници да схванат, че би трябвало да има някакъв подарък за български народ ".

" Защото в противоположен случай това държавно управление мъчно устоя теста за легитимност. Трябва да ни пуснат в Шенген или американците да помислят за рухване на визите ".

Цеков акцентира, че нямаме стратегически цели от 20 години. 

" Не мога да нарека такива Шенген и влизането в еврозоната ".

Парламентът не е клуб на интелигентните хора, а е еманацията на българския народ – подобен, какъвто е. Парламентарният живот е излязъл отвън постройката на Народното събрание, счита той.

 

Проф. Вълчев изясни, че никой не желае да има избори. 

" Този панаир по някакъв метод устройва всички. Това може да изкара много дълго време. Тук обаче би трябвало да сложим огромния въпрос – дали всички играчи имат свободна воля. 

Ние сме страна, която е на границата на един разлом и при тежки геополитически противодействия, на нашите сътрудници не им е безразлично кой ръководи страната ". 

Цеков уточни, че политиците у нас гледат извънредно опростено на политическите си съперници, до момента в който в Европа не е по този начин.  

Първан Симеонов счита, че ръководещото болшинство не просто дава лесни решения, само че и развива болно его. 

" Тези хора дават ли си сметка, че губят национално време?! "

 

Президентът

 

Румен Радев извървя своя път след вдигнатия пестник, изясни в предаването " Неделя 150 " журналистът Петьо Цеков. 

" Той стартира свои планове, само че остана леко настрана и безшумно мърмори ". 

 

Даниел Вълчев изясни, че в случай че може да бъде насочен някакъв укор към президента Радев, той е за това, че " неговите служебни държавни управления започнаха да наподобяват като държавни управления в сянка на една възможна съпротива, а неговите съветници са общоприетите обвинени министър председатели и министри ". 

" Тези държавни управления се трансформират в състезател, който има пълномощия, които Конституцията не му дава ". 

Проф. Вълчев обаче акцентира, че " някакви хора, които са краткотрайна фотография на обществото, желаят за години наред да предрешат избрани неща за България ". 

" Обхванати от законодателна смелост, те не мислят, че нещо може да ги възпре ".

 

Големият проблем на България не е в президентските пълномощия, счита той.

" Радев няма да е президент след няколко години. Не бива да се гледа персонално на тези съществени неща.  По-скоро би трябвало да се мисли за по-големи пълномощия на президента, които да сдържат тези радикални болшинства, които няма да бъдат еднопосочни. Ветото му да не може да се преодолява толкоз елементарно ". 

 

Вълчев уточни няколко казуса в този план за конституционни промени. 

" Очакванията, че ще се получи огромен отскок на правосъдната система са напразни.

Големият въпрос е кой би поел отговорност, в случай че след две-три години стартираме да приказваме още веднъж за промени в Конституцията ".

 

Той счита, че вместо препоръчаните промени в Конституцията, би могло да се прибегне до промени в Наказателно-процесуален кодекс и " да се откри обикновено място на прокуратурата ".

За Симеонов тези конституционни промени наподобяват като готвени поради един човек. 

 

" Това опонира на самата концепция за конституционност ".

" Близката история на България демонстрира, че служебните държавни управления до момента са имали стабилизиращ резултат ".

Вълчев пък означи, че " нашите служебни държавни управления нямат съзнанието, че са поставени там, с цел да проведат изборите по почтен метод и да поддържат функционалностите на страната ". 

Симеонов изясни, че президентът е овластен през директния си избор. 

 

" Към него има упования и те се отплащат в спешни ситуациии ".

Засега времето работи за този президент, уточни той.

" От президентството схванаха, че колкото по-дълго остане тази власт, толкоз по-добре за тях. Радев е естественият управител на лявото пространство. В България би трябвало да се откри водач, който да преведе евроатлантическия език на български, другояче хората ще отидат непосредствено при Костадинов. Радев има късмет да бъде този предпазител, който звучи по-балансирано, въпреки всичко е евроатлантик и не позволява хората да отидат към радикалната прекаленост ".

Цеков обаче е на мнение, че " Възраждане “ надали с лека ръка ще позволен това водачество. 

" Според мен, той си проигра шанса ". 

 

Съдебната власт

 

Даниел Вълчев напомни, че " Висш съдебен съвет, който харесваше до безконечност господин Гешев, внезапно съвсем единомислещо го в профил ". 

" Избраха краткотрайно изпълняващ длъжността от прокурорската гилдия.

Не бива Висш съдебен съвет и неговите производни да вършат предложевия за кадрови промени и самите те да ги гласоподават. Необходимо е един да предлага, а различен да гласоподава. 

Трябва да е ясно кой носи отговорността за несъмнено предопределение ".

 

Симеонов означи, че " доста дълго време демонизирахме прокуратурата "

" От доста години насам прозападните сили просто желаят да наложат надзор над прокуратурата. Дано да имат проект ".

Цеков акцентира,че не вижда решения на въпроса с " тази взаимозависимост от политическите партии ". 

 

Бюджетът и финансовият министър

 

Цеков изясни, че бюджетът е подложен на критика основно поради това, че е прекомерно оптимистичен като доходи, само че прекомерно великодушен като разноски. 

" При вярно харчене на парите, несъмнено ще завоюва още време. Наистина има нови хора, като Асен Василев, които вършат нещо ново.

Не съм чак толкоз обезпокоен за икономическата страна на обстановката, съобщи той.

Симеонов означи, че " най-сетне виждаме някакво стратегическо дествие ". 

 

" Асен Василев има друго виждане за финансовата философия на страната. Само времето ще покаже дали е вярна. 

Масовият усет желае съответни изгоди да му се описват. Правителството прави това – подвига пенсии и заплати ".

Вълчев пък дефинира Асен Василев като " един от хората с ум в държавното управление ". 

" Той желае да направи нещо. 30 години сме проповядвали едно и също нещо. Сега той споделя противоположното, с цел да се опитаме да ускорим изравняването на приходите с останалите в Европейски Съюз. Това е една лява политика. 

 

Проблем е, че ще би трябвало да рефинасираме при едни не доста положителни финасови интернационалните пазари това, което ще изядем през идната година. Това усилва дълга на България. При опазване на сегашните системи в региона на опазването на здравето и в пенсионната система, ние сме на път да променим модела. Българският държавен бюджет от ден на ден стартира да финасира неща, които би трябвало да стигат. Появяват се значими опасности ".

 

Руското посолство

 

Участниците в полемиката разясниха решението на Програмния съвет на БНР да не разреши излъчването на авансово записано изявление на Петър Волгин с посланика на Руската федерация у нас.

" Не съм съперник на плурализма, само че в случай че едно предаване стартира да бъде доминирано от една тематика и позиция, то става небалансирано. Самият факт, че Митрофанова - представител на страна, която неотдавна изгони кореспондента на БНР, е посетител в Националното радио, ми се коства притеснително. Митрофонова не трябва да бъде посетител във времена, в които ние сме оповестени за вражеска страна от нейното държавно управление ", съобщи Петьо Цеков. 

Вълчев  уточни, че западните общества не са готови за подобен вид опълчване. 

 

" Върнахме се към въпроси, които бяхме позабравили – като този за границите в свободата на словото. Този спор е международен. Въпросът постоянно минава през ценностно идентифициране. В модерните общества хората не се нареждат безусловно по идентичен метод ".

 

Първан Симеонов означи, че в обстановка на война има разделяне в политическия хайлайф. 

" Това, което се случи с госпожа Митрофанова, е изцяло разбираемо. Но ние имаме доста сериозен проблем. Уж в търсене на истината, ние безусловно сме отменили правото на друга позиция. Аз се дефинирам ценностно, само че в това време желая да мога да мисля за тази война. Ако Митрофанова приказва в лозунги, нашата част също приказва в лозунги, освен това - в последните месеци нашите са малко по-кухи ". 

 

Заключението

 

Според мен думата на 2023 година е " панаир ", а на 2024 година би трябвало да бъдат две - просвета и обучение, уточни Даниел Вълчев.

Първан Симеонов счита, че би трябвало да гледаме напред и да се интересуваме от националната си общественост.

На Петьо Цеков му се желае думата на 2023 година да беше " Букър ", само че в действителност избра - за такава " некоалиция ".

 

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР